Modets detaljer

När man ser på mode kan man både se på små detaljer och stora övergripande förändringar. Den som ser tillbaka på 2000-talet kan bland annat se följande större inriktningar.

Retro

Redan i början av 2000-talet började intresset för retro växa sig allt starkare och tog sig även in på modemässorna. Flera stora designers hittade inspiration ända från 50-talet även om både 60-talet och 70-talet också snabbt blev representant. Under 50-talet skedde en ”banbrytande” trend och det är lite av denna trend som försöker lyftas upp i dagens mode.

Från 60-talet är det inte minst modskulturen som kommer fram igen. Men då något mer neddämpat mot vad den var på 60-talet. Gällande 70-tals modet så speglas även detta med något neddämpande toner. Utsvängningarna är inte lika stora, brunt och orange är inte lika dominerande – men det finns där.

Större intresse hos männen

Historiskt är det främst kvinnorna som haft det stora modeintresset. Men under 2000-talet har männen allt mer tagit mark inom modevärlden. Detta kopplas ihop med att allt fler män även fått ett ökat intresse för skönhet överlag vilket även speglar sig i utbudet hos butiker som säljer skönhetsprodukter och kläder.

Mix-max

De som valde en lite mer cool och tuff stil kunde nu börja kombinera denna med en mer söt och gullig stil. Detta i samma outfit. Det var inte ovanligt att se personer med coola jeans samtidigt som man hade på sig en rosa gullig tröja. Jag är tuff men mjuk.

Denna mix kunde även ses i andra kombinationer och inom andra plagg.