Badmode och kroppstyper

Sommaren närmar sig nu med löpsteg och allt fler börjar shoppa runt efter den där baddräkten eller bikinin som passar helt perfekt. Är man en av dem som aldrig tycker sig hitta denna kanske det beror på att man letar bland fel plagg.

Precis som med vanliga kläder är det bra att tänka på vilken kroppstyp man här när man är på jakt efter badkläder. Genom att matcha dessa kommer man att hitta en baddräkt eller bikini som kompletterar ens form perfekt. Man brukar skilja på fyra olika former:

  • Äpple
  • Päron
  • Fyrkant
  • Timglas

Äpple

Personer med äppelfigur har fylligare byst och smalare höfter. Har man denna figur kommer man i första hand behöva titta efter badkläder i stora storlekar, och ett hett tips är att satsa på halternecktoppar. Dessa tillsammans med en mönstrad underdel skapar riktigt bra balans. Bandeau är något man bör undvika då de får bysten att se fylligare ut och skapar bara större kontrast mellan bysten och höften. Vanliga baddräkter kan även skapa denna effekt.

Päron

Päronformen är motsatsen till äpple och kännetecknas av bredare höfter och mindre byst. Här ska man såklart satsa mer på överdelen eftersom underdelen redan är väldigt utmärkande. Och eftersom detta är fallet kanske somliga dragit slutsatsen att bandeau skulle passa bra till denna kroppstyp, och det har man helt rätt i. Igen kan man dock utesluta vanliga baddräkter då dessa inte hjälper till att skapa bättre balans.

Fyrkantig

I den fyrkantiga kroppstypen ser man ingen större skillnad mellan bysten och höfterna, vilket är varför det kan vara en bra idé att satsa på kläder som hjälper till att skapa illusionen av kurvor. Underdelen får gärna ha knytning i sidorna då detta skapar lite mer form och baddräkter som är utskurna i sidorna funkar också väldigt bra.

Timglas

De som redan läst alla ovanstående har nog redan kommit fram till att de andra kroppsformerna faktiskt ämnar att efterlikna timglasformen där bysten och höften båda är bredare än midjan. Personer med denna kroppsform bör sträva efter att behålla den och rekommenderas därför att satsa på samma typ på över- som underdelen. Det vill säga är en mönstrad bör även den andra vara det osv.